CAPÍTOL IX - FORMACIÓ

Article 63. Formació
1. Els treballadors de RTVV i les seues Societats tenen el dret i el deure d’adquirir la formació necessària per a l’exercici de les tasques i funcions del seu lloc de treball, així com per a la seua promoció professional, en un procés continu. L’empresa planificarà la formació professional de tots els seus treballadors, facilitant-los l’accés als cursos que s’organitzen per esta.

Es dedicarà una atenció preferent a difondre el coneixement de les innovacions tècniques, al perfeccionament de les formes de treball, al coneixement del valencià, al reciclatge professional i a l¡aprenhensió per part dels treballadors de nous sistemes de treball que faciliten la promoció del treballador en l’empresa.

L’empresa reservarà un fons de cent huitanta mil euros anuals per a la formació dels seus treballadors.

2. La formació impartida per l’empresa tindrà com a objectius els següents:
I. Actualitzar i posar al dia els coneixements professionals i tècnics exigibles a cada lloc de treball, d’acord amb les necessitats formatives de cada treballador en l’exercici de les seues tasques.

II. L’especialització, en els seus diferents nivells, de treballadors les necessitats formatives dels quals requerisquen un especial perfeccionament per a l’exercici de les seues tasques ocupacionals.

III. L’ensenyança i reciclatge del valencià i d’altres llengües.

IV. L’ampliació dels coneixements dels treballadors que els facilite l’accés a la promoció professional.

V. Facilitar i possibilitar el coneixement de tasques professionals relacionades amb els seus llocs de treball.

3. La comissió de formació tindrà les funcions següents:
I. Conéixer i informar el pla de formació d’empresa, en els termes de l’Estatut dels Treballadors.

II. Elaborar les accions formatives a presentar a la Fundació Tripartita o organismes anàlegs cada anualitat.

III. Executar i portar a terme les línies generals del Pla de la Fundació Tripartita, i establir les prioritats dels cursos a realitzar, l’àmbit al qual va dirigit a cada un d’ells i seleccionar el personal que assistirà als cursos. Sense perjuí de l’efectiu seguiment de caràcter diari de les dites accions, la responsabilitat del qual assumirà la Unitat de Formació de la Direcció de Recursos Humans.

IV. Recollir les propostes i suggeriments en matèria formativa dels treballadors.

V. Elaborar un Reglament intern de Formació, que reculla els aspectes de funcionament en esta matèria i desenvolupe els criteris d’accés, participació, programació i realització de les accions formatives.

VI. Realitzar el seguiment de les accions formatives presentades a la Fundació Tripartita, i efectuar una memòria anual en què s’analitze el grau de compliment de les accions i les seues possibles millores.

VII. Elaborar el calendari de realització d’accions formatives, amb observança dels horaris dels treballadors a qui es dirigix el curs.

VIII. Elecció del personal docent o centres de formació que impartisquen els cursos de les accions formatives presentades a la Fundació. Si procedix, elaborarà i redactarà les bases per al concurs públic que adjudicarà l’oferta anual de formació de la Fundació Tripartita. Després de l’estudi de les ofertes rebudes, realitzarà un informe vinculant per a la comissió de compres, que ha de decidir quins professionals o empreses són els encarregats de dur a terme les esmentades accions formatives.

IX. Publicar per al coneixement de tots els treballadors la normativa referent a la concessió dels permisos individuals de formació, així com les seues possibles incompatibilitats amb altres accions formatives.

Es procurarà sempre que les accions formatives s’impartisquen en els propis centres de treball, a fi de facilitar l’accés i l’assistència dels treballadors als cursos; en la mateixa direcció, l’assistència als cursos serà prioritària per als treballadors que, havent participat en anteriors accions formatives, hagen assistit amb regularitat a les classes, sense perjuí d’altres criteris que seran determinats pel Reglament de Formació.

4. A efectes del tractament horari del temps dedicat per cada treballador a tasques formatives, els cursos es distingiran entre:
Cursos obligatoris i cursos voluntaris.
Cursos propis i aliens, entenent-se per cursos propis aquells que siguen organitzats o promoguts per l’empresa.

En l’assistència als cursos de formació obligatoris el temps i el cost econòmic seran a càrrec de l’empresa. L’assistència als cursos de formació propis de caràcter voluntari serà o bé dins del temps de treball amb recuperació parcial d’este, o fora d’ell amb compensació en temps de treball. En qualsevol cas el 50% del total de crèdits horaris empleats pels treballadors en els cursos serà sempre a compte de l’empresa, així com la totalitat del cost econòmic dels mateixos. De la mateixa forma, es reservarà un 20% de les places de les accions formatives referenciades a la promoció interna.

La comissió de formació determinarà els requisits per a l’obtenció per part dels alumnes dels corresponents certificats i diplomes, o ponderarà en tot cas l’assistència als cursos, d’una banda, i l’aptitud i interés en ells desenvolupats pels treballadors, per una altra.

5. L’empresa, a través del Departament d’Organització de Personal i Servicis Generals, resoldrà sobre les sol·licituds de permisos individuals de formació, després d’escoltar al Cap de Departament corresponent.