ANNEX VI - ESTATUT PROFESSIONAL DE LA REDACCIÓ

PREÀMBUL
Els responsables del fet d’informar són les empreses informatives, tal com es desprén de l’Article 20 de la Constitució Espanyola, que assigna als periodistes i als propietaris d’empreses informatives l’obligació d’oferir una informació autèntica i rigorosa. Ni els uns ni els altres es poden considerar propietaris del fet informatiu, ja que és un dret humà de cada individu, com assenyala l’Article 19 de la Carta de Drets Humans de l’ONU. Els empresaris de la informació i els periodistes poden considerar-se com a depositaris del mandat social tàcit de desenvolupar este dret humà i el seu compliment és, en conseqüència, el seu primer deure professional.

Ara bé, el treball propi dels periodistes, la seua identitat, consistix en una labor predominantment immaterial, simbòlica, intel·lectual, que no sols mobilitza els hàbits intel·lectuals dels professionals, sinó també els ètics. És per això que l’exercici d’este treball reclama, en benefici del dret del públic, independència i llibertat. Sobretot quan qui exercix la propietat del mitjà d’informació, és un organisme públic.

És convenient, doncs, que empresaris i periodistes mantinguen un diàleg fluid, com a garantia que es respectarà el dret del públic. Este diàleg ha de tindre instruments precisos per a fer-lo factible, de manera que els periodistes participen en la presa de decisions que després condicionen la seua labor professional. Estos instruments serviran perquè periodistes i empresaris estudien col·lectivament com resoldre i tractar els problemes professionals en el si de l’empresa, com ho fa la globalitat dels treballadors en els aspectes laborals. Estos instruments seran també un conjunt de garanties dels drets dels periodistes i dels seus deures professionals en relació a l’empresa.

l’Ens públic Radiotelevisió Valenciana, les seues societats Televisió Valenciana, SA. i Ràdio Autonomia Valenciana, SA. i els membres de la Redacció consideren convenient que estos instruments tinguen caràcter de pacte renovable i renegociable i acorden anomenar-lo Estatut Professional de la Redacció de Radiotelevisió Valenciana.