CAPÍTOL VI - VACANCES, PERMISOS, LLICÈNCIES I EXCEDÈNCIES

Article 36. Excedències especials i de caràcter social
1. Els treballadors, siga quina siga la seua antiguitat en l’Empresa, tindran dret a passar a la situació d’excedència especial per un període màxim de tres anys, amb un màxim de tres ocasions i per un període no inferior a quinze dies cada un d’ells per a dedicar-se a cuidar un familiar fins segon grau de consanguinitat o afinitat d’ambdós cònjuges o de membres de parella consolidada, que per raons d’edat, accident o malaltia no puga valdre’s per si mateix, i no exercisca activitat retribuïda.

L’excedència constituïx un dret individual dels treballadors, hòmens o dones. No obstant, si dos o més treballadors de la mateixa empresa generaren este dret pel mateix subjecte causant, l’empresa podrà limitar el seu exercici simultani per raons justificades de funcionament. Es tindrà dret a la reserva del lloc de treball durant dos anys i al còmput d’antiguitat durant tot el període que dure l’excedència.

2. Els treballadors tindran dret a un període d’excedència per un període màxim de tres anys, amb un màxim de tres ocasions i per un període no inferior a quinze dies cada un d’ells per a atendre cada fill menor de tres anys, tant quan ho siga per naturalesa com per adopció o acolliment, a comptar de la data de naixement d’este o, si és el cas de la resolució judicial o administrativa. Els successius fills donaran dret a un nou període d’excedència que, si és el cas, posarà fi al que es disfrutara. No obstant, si dos o més treballadors de la mateixa empresa generaren este dret pel mateix subjecte causant, l’empresa podrà limitar el seu exercici simultani per raons justificades de funcionament. Es tindrà dret a la reserva del lloc de treball i d’antiguitat durant el temps que dure l’excedència.

3. Acabats els períodes d’excedències especials, assenyalats en el present Article , els treballadors, després de sol·licitar el reingrés, es reincorporaran a un lloc de la seua categoria professional i amb respecte al que es pacta en el present Conveni quant a mobilitat funcional i geogràfica.

4. L’ús fraudulent d’estes excedències, amb una finalitat diferent de la que va motivar la seua concessió, determinarà la pèrdua del dret a reserva de lloc de treball, passant a ser considerada, a efectes de reingrés, com una excedència voluntària, i sense perjuí de les accions pertinents per a sancionar el fet. Es considera ús fraudulent a estos efectes la prestació de servicis en empreses de competència directa, llevat que hi haja autorització expressa de l’Empresa.

5. En cas que en acabar l’Excedència Especial el treballador sollicitara l’excedència voluntària, caldrà ajustar-se al que per a esta queda regulat en el present Conveni.

6. Quan per raó de malaltia el treballador esgotara el termini màxim d’incapacitat temporal, i passara a la situació d’alta amb proposta d’invalidesa, al treballador se li considerarà en excedència especial fins que siga declarada la seua Incapacitat Permanent o obtinga l’alta per curació.

7. El personal amb contracte indefinit que siga designat per a ocupar un càrrec directiu, veurà suspés aquell, amb reserva de lloc de treball i còmput d’antiguitat, mentre dure el seu nomenament, i s’incorporarà al seu lloc de treball original una vegada resolt el contracte de direcció subscrit.

8. Qui per raó de guarda legal tinga a la seua atenció directa algun menor de dotze anys o discapacitat físic, psíquic o sensorial, o un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d’edat, accident o malaltia no puga valdre’s per si mateix, i que no exercisca activitat retribuïda, tindrà dret a una reducció de la jornada de treball amb la disminució proporcional del salari entre almenys un octau i un màxim de la mitat de la durada d’aquella. Quan les deduccions a què es referix l’apartat anterior no superen l’hora diària, no generaran disminució de retribucions. La reducció d’una hora diària sense reducció de retribucions, en el cas de guarda legal de xiquets de 12 anys o majors, únicament es disfrutarà quan s’acredite, per òrgan competent de l’administració sanitària, que el menor requerix especial dedicació.

9. En el supòsit d’adopció o acolliment, tant preadoptiu com permanent o simple, sempre que la seua durada no siga inferior a un any, encara que estos siguen provisionals, de menors de sis anys o de menors d’edat que siguen majors de sis anys quan es tracte de menors discapacitats o que per les seues circumstàncies i experiències personals o per provindre de l’estranger, tinguen especials dificultats d’inserció social i familiar degudament acreditades pels servicis socials competents caldrà ajustar-se al que disposa l’Article 46 de l’Estatut dels Treballadors.