CAPÍTOL XII - RÈGIM DISCIPLINARI

Article 80. Classificació de les faltes
Les faltes es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Amb caràcter enunciatiu i no limitador s’enumeren les infraccions que constituïxen les faltes:

1. Faltes lleus:
a) Els oblits o demores injustificades en l’execució del treball a realitzar, si això no ocasiona pertorbacions importants en el servici.

b) Tres faltes injustificades de puntualitat comeses en un mes.

c) Les discussions violentes amb els companys en els llocs de treball.

d) L’absència o falta d’assistència injustificada, no reiterada del lloc de treball.

e) L’abandó del lloc de treball, encara després de finalitzada la jornada laboral, quan haja de produir-se relleu per un company, sense que s’haja presentat aquell o fins que se li proveïsca de substitut pels seus superiors i no es derive perjuí per al servici. L’obligatorietat de l’espera no serà superior a una hora.

f) No notificar l’absència en la primera jornada o no cursar, en temps oportú, les comunicacions de baixa, alta o confirmació corresponents quan es falte al treball per motiu justificat, tret que es prove la impossibilitat d’haver-ho efectuat.

g) No observar les normes de Seguretat i Higiene sempre que no s’ocasione un perjuí per a les persones, així com la no utilització dels equips de protecció individual.

h) La incorrecció amb els superiors jeràrquics, companys i públic en general, o la no atenció amb la diligència deguda.

i) Els xicotets descuits en la cura i conservació dels efectes i útils de treball, mobiliari i locals on es presten els servicis.

2. Faltes greus:
a) La desobediència o incompliment de les funcions encomanades o d’ordres o normes de treball impartides pels superiors jeràrquics o funcionals, en matèries relacionades amb la comesa personal, així com l’incompliment dels deures laborals establits en l’Art. 5 de l’Estatut dels Treballadors.

b) La falta d’assistència al treball sense causa justificada durant 2 dies al mes.

c) La presentació de les comunicacions de baixa o alta per IT després de transcorreguts 8 dies des de la data del fet causant, llevat que es prove la impossibilitat de fer-ho.

d) L’abandó reiterat del lloc de treball sense causa justificada.

e) A partir de cinc faltes de puntualitat en un mes a l’entrada del treball respectant-se el règim existent a efectes de còmputs en cada centre de treball.

f) L’al·legació dolosa de motius falsos per a l’obtenció de les llicències, o qualsevol dels beneficis previstos en este Conveni.

g) Realitzar treballs particulars durant la jornada, així com emprar per a ús propi útils o materials de l’Empresa.

h) Simular la presència d’un altre treballador, fitxant o firmant per ell l’entrada o eixida del treball.

i) L’enfrontament físic o verbal greu entre companys o amb el públic, així com provocar altercats que vagen en detriment de la imatge i bon nom de l’Empresa.

j) La negligència en el treball que puga ocasionar perill per a la seguretat de les persones o de béns de l’Empresa.

k) L’omissió o falsejament conscient o intencionat de les dades o circumstàncies personals i familiars a l’accés de la qual tinga dret l’Empresa.

l) La reiteració o reincidència en tres faltes lleus, encara que siguen de distinta naturalesa, excloses les de puntualitat, dins del període de tres mesos, mitjançant sanció.

m) L’abús d’autoritat, entés com la conducta d’un superior jeràrquic respecte d’un subordinat que, en l’exercici de la seua facultat de comandament, supose un tracte humiliant, vexatori, ofensiu i en qualsevol cas desviat dels fins per als que està conferida la dita autoritat.

n) Fer ús indegut de càrrecs o denominacions de l’Empresa o atribuir-se aquells que no s’ostenten.

o) L’incompliment injustificat per part dels caps responsables de l’obligació de donar part a la Direcció de les incidències dels treballadors a càrrec seu, així com consentir la comissió de faltes.

3. Faltes molt greus:
a) El frau, deslleialtat i abús de confiança en l’exercici de les gestions i funcions encomanades, així com qualsevol conducta constitutiva de delicte o falta dolosa dins l’Empresa o amb ocasió de servicis en l’exterior.

b) Tres faltes injustificades d’assistència al treball en un període de 30 dies; deu en un període de 6 mesos i 20 en un període de 12 mesos.

c) L’incompliment o abandó de les normes i mesures de Seguretat i Higiene en el treball, quan dels mateixos es deriven greus riscos o danys per al propi treballador o tercers.

d) L’exercici d’activitats privades o públiques, que puguen incórrer en incompatibilitat, sense haver sol·licitat i obtingut autorització de compatibilitat per l’òrgan competent per a la seua concessió. Esta falta comportarà una sanció màxima de suspensió d’ocupació i sou de 21 a 60 dies.

e) Acceptar qualsevol remuneració, comissió o avantatge d’organismes, empreses o persones alienes en relació amb l’exercici del servici.

f) Atemptar o impedir l’exercici dels drets i llibertats reconeguts per la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.

g) L’assetjament sexual, que revestirà especial gravetat quan hi haguera diferència jeràrquica i se’n servira d’ella l’intimidador.

h) L’abús d’autoritat quan revestisca especial gravetat.

i) La tercera falta greu en el terme de 90 dies naturals.

j) La desobediència o incompliment d’ordres o normes de treball que causen perjuís molt greus o suposen greu deterioració de la disciplina, i l’abandó del lloc de treball quan ocasione perjuí greu.

k) Fer ús indegut de documents de l’Empresa o les seues Societats, de reserva obligada i als que es tinga accés per raó del seu càrrec.

l) Maltractar, inutilitzar o causar desperfectes, voluntàriament o negligentment, en materials o instal·lacions de l’Empresa quan es cause un dany greu.