ESTATUT DELS TREBALLADORS

Art. 39 Mobilitat funcional

1. La mobilitat funcional en el si de l'empresa no tindrà altres limitacions que les exigides per les titulacions acadèmiques o professionals precises per a exercir la prestació laboral i per la pertinença al grup professional. A falta de definició de grups professionals, la mobilitat funcional podrà efectuar-se entre categories professionals equivalents (116).

2. La mobilitat funcional per a la realització de funcions no corresponents al grup professional o a categories equivalents només serà possible si existiren raons tècniques o organitzatives que la justificaren i pel temps imprescindible per a la seua atenció. En el cas de comanda de funcions inferiors aquesta haurà d'estar justificada per necessitats peremptòries o imprevisibles de l'activitat productiva. L'empresari haurà de comunicar aquesta situació als representants dels treballadors.

3. La mobilitat funcional s'efectuarà sense detriment de la dignitat del treballador/la treballadora i sense perjudici de la seua formació i promoció professional, tenint dret a la retribució corresponent a les funcions que efectivament realitze, excepte en els casos de comanda de funcions inferiors, en les quals mantindrà la retribució d'origen. No caldrà invocar les causes d'acomiadament objectiu d'ineptitud sobrevinguda o de falta d'adaptació en els supòsits de realització de funcions distintes de les habituals com a conseqüència de la mobilitat funcional.

4. Si com a conseqüència de la mobilitat funcional es realitzaren funcions superiors a les del grup professional o a les de categories equivalents per un període superior a sis mesos durant un any o a vuit durant dos anys, el treballador/la treballadora podrà reclamar l'ascens, si a això no contradiu allò que s'ha disposat en conveni col·lectiu o, en tot cas, la cobertura de la vacant corresponent a les funcions realitzades conforme a les regles en matèria d'ascensos aplicables a l'empresa, sense perjudici de reclamar la diferència salarial corresponent. Aquestes accions seran acumulables. Contra la negativa de l'empresa, i previ informe del comité o, en el seu cas, dels delegats de personal, el treballador podrà reclamar davant la jurisdicció competent (117).

Mitjançant la negociació col·lectiva es podran establir períodes distints dels expressats en aquest article a efectes de reclamar la cobertura de les vacants.

5. El canvi de funcions distintes de les pactades no inclòs en els supòsits previstos en aquest article requerirà l'acord de les parts o, si no n'hi ha, la submissió a les regles previstes per a les modificacions substancials de condicions de treball o que a tal fi s'hagueren establert en conveni col·lectiu.

(116) Tinga's en compte l'eficàcia que a aquests efectes puguen conservar les Ordenances de Treball en el període transitori regulat per la disposició transitòria sisena del propi Estatut.
(117) Cf. Art. 137 de la Llei de Procediment Laboral (§ 4.1).