ESTATUT DELS TREBALLADORS

Art. 19 Seguretat i higiene
1. El treballador/la treballadora, en la prestació dels seus serveis, tindrà dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i higiene (69) (70).

2. El treballador/la treballadora està obligat a observar en el seu treball les mesures legals i reglamentàries de seguretat i higiene (71).

3. En la inspecció i control d'aquestes mesures que siguen d'observança obligada per l'empresari, el treballador/la treballadora té dret a participar mitjançant els seus representants legals al centre de treball, si no es compta amb òrgans o centres especialitzats competents en la matèria segons la legislació vigent (72).

4. L'empresari està obligat a facilitar una formació pràctica i adequada en matèria de seguretat i higiene als treballadors/les treballadores que contracta, o quan canvien de lloc de treball o hagen d'aplicar una nova tècnica que puga ocasionar riscs greus per al propi treballador o per als seus companys o tercers, ja siga amb serveis propis, ja siga amb la intervenció dels serveis oficials corresponents. El treballador està obligat a seguir aquests ensenyaments i a realitzar les pràctiques quan se celebren dins de la jornada de treball o en altres hores, però descomptant-hi el temps invertit. (73).

5. Els òrgans interns de l'empresa competent en matèria de seguretat i, si no n'hi ha, els representants legals dels treballadors al centre de treball, que aprecien una probabilitat seriosa i greu d'accident per la inobservança de la legislació aplicable en la matèria, requeriran a l'empresari per escrit perquè adopte les mesures oportunes que facen desaparéixer l'estat de risc; si la petició no anara atesa en un termini de quatre dies, es dirigiran a l'autoritat competent; aquesta, si apreciara les circumstàncies al·legades, mitjançant resolució fundada, requerirà a l'empresari perquè adopte les mesures de seguretat apropiades o que suspenga les seues activitats a la zona o local de treball o amb el material en perill. També podrà ordenar, amb els informes tècnics precisos, la paralització immediata del treball si s'estima un risc greu d'accident.

Si el risc d'accident fora imminent, la paralització de les activitats podrà ser acordada per decisió dels òrgans competents de l'empresa en matèria de seguretat o pel 75 per 100 dels representants dels treballadors en empreses amb processos discontinus i de la totalitat dels mateixos en aquelles el procés de les quals siga continu; tal acord serà comunicat immediatament a l'empresa i a l'autoritat laboral, la qual, en vint-i-quatre hores, anul·larà o ratificarà la paralització acordada (74).

(69) Cf. El que s'ha dit en nota a l'art. 4.2.d) d'aquest Estatut. Vegeu, d'altra banda, i com a norma fonamental en la matèria, l'Ordenança general d'Higiene i Seguretat en el Treball, aprovada per Ordre de 9 de març de 1971 (BOE de 16 de març). Cf., igualment, arts. 195 i seg. de la Llei General de la Seguretat Social (§ 3.1) i arts. 26 i seg. i 186 i seg. del Decret 2065/1974, de 30 de maig, pel que s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social (§ 3.2).
Tinga's en compte, a més a més, el text de l'art. 348 bis a) del codi Penal, introduït per la Llei Orgànica 8/1983, de 25 de juny, de Reforma Urgent i Parcial del codi Penal (BOE de 27 de juny; correcció d'errors en BOE de 25 de juliol); conforme a aquest precepte, i sota la rúbrica «delictes contra la seguretat en el treball», es disposa que «els que estant legalment obligats no exigisquen o faciliten els mitjans o procuren les condicions perquè els treballadors/les treballadores exercesquen una activitat amb les mesures de seguretat i higiene exigibles, amb infracció greu de les normes reglamentàries i posen en perill la vida o integritat física, seran castigats amb la pena d'arrest major o multa de 100.000 a 500.000 pessetes».
(70) Respecte de les limitacions que la seguretat i higiene imposa a la utilització de treballadors/treballadores al servei d'empreses de treball temporal, Cf. Art. 8.b) de la Llei 14/1994, d'1 de juny (§ 2.4).
(71) Cf. Art. 5.b) d'aquest mateix Estatut.
(72) La legislació vigent en la matèria, fora de perill que el propi Estatut estableix [cf., a més d'allò que s'ha previst en aquest article, els seus arts. 64.1.7 i 64.1.8.b)], està constituïda pel Decret 432/1971, d'11 de març, pel qual es regulen la constitució, composició i funcions dels comités de Seguretat i Higiene en el Treball (BOE de 16 de març).
(73) Sobre l'abast d'aquestes obligacions respecte dels treballadors al servei d'empreses de treball temporal, cf. Art. 12.2 de la Llei 14/1994, d'1 de juny (§ 2.4).
(74) Cf. Art. 188 de la Llei General de la Seguretat Social de 1974, text refós aprovat per Decret 2065/1974, de 30 de maig (§ 3.2), i art. 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de Sanitat (§ 3.7).