CAPÍTOL VI - VACANCES, PERMISOS, LLICÈNCIES I EXCEDÈNCIES

Article 33. Permisos
Previ avís i posterior justificació, els permisos retribuïts que podran disfrutar els treballadors vinculats per este Conveni són els establits en l’Estatut dels Treballadors, amb les millores seguents:

a) Per matrimoni, Unió de fet, separació o divorci:
1) Setze dies naturals per matrimoni o inscripció en el Registre d’Unions de Fet de la Comunitat Valenciana o en qualsevol altre registre públic oficial d’Unions de Fet.
Este permís pot acumular-se a les vacances i abans o després del fet causant
El personal que gaudi d’este permís per inscripció en un registre d’unions de fet no podrà disfrutar-lo novament en cas de contraure matrimoni posteriorment amb la mateixa persona
2) Un dia per matrimoni o inscripció de la unió de fet de pares, pares polítics, germans, germans polítics, fills, fills del cònjuge o parella de fet, néts i iaios en la data de celebració i ampliable a dos dies si és fora de la Comunitat Valenciana.
3) En cas de separació o divorci, podrà disfrutar-se d’un dia de permís, en el termini d’un mes, des de la notificació a l’interessat de la sentència judicial que declare el mateix.

b) Permís per a tècniques prenatals:
1) Les treballadores embarassades tindran dret a absentar-se del treball per a la realització d’exàmens prenatals i tècniques de preparació al part, previ avís a l’empresari i justificació de la necessitat la seua realització dins de la jornada de treball.
2) Durant el temps necessari i amb justificació prèvia, per a l’assistència a tractaments basats en tècniques de fecundació assistida

c) Permís per interrupció de l’embaràs:
En cas d’interrupció de l’embaràs, la treballadora tindrà dret a sis dies naturals i consecutius a partir del fet causant, sempre que no es trobe en situació d’IT.

d) Permís per paternitat:
Es tindrà dret a tres dies laborables, per naixement, acolliment, tant preadoptiu com permanent, o adopció d’un/a fill/a, comptats a partir de la data del naixement, de la decisió administrativa o judicial d’acolliment o de la resolució judicial per la qual es constituïsca l’adopció si interromp la jornada laboral, o els següents en cas contrari. Serà ampliable a cinc dies consecutius quan es produïsca fora de la Comunitat Valenciana.

e) Permís mèdic i assistencial:
1) Durant el temps necessari per a assistir a consulta del metge d’atenció primària o especialista de la Seguretat Social.
2) Durant el temps necessari per a acompanyar a la consulta del metge a un fill menor, ancians o discapacitats a càrrec seu, sempre que no existisca possibilitat que una altra persona l’acompanye.

f) Permís per malaltia greu o hospitalització:
1) Tres dies laborables, no necessàriament consecutius, per hospitalització greu en institució sanitària o hospitalització domiciliària, o malaltia de cònjuge o parella de fet, pares, pares polítics, fills, germans i iaios, estos últims sempre que estiguen a càrrec del treballador, ampliables a cinc dies si és fora de la Comunitat Valenciana.

2) També podrà disfrutar-se d’un permís de dos dies naturals en casos d’hospitalització o malaltia greu de tios en tercer grau de consanguinitat que estiguen a càrrec del treballador i en situació de dependència física o psíquica.

3) Excepcionalment fins a quinze dies, sempre que s’hagen esgotat els anteriors permisos, per atendre el cònjuge o parella de fet amb qui conviu, fills o pares que es troben en fase terminal de malaltia i exigisquen una atenció que no puga prestar una altra persona. A més d’exigir la justificació oportuna, l’Empresa podrà comprovar l’exactitud d’allò que al·lega

g) Permís per defunció:
1) Tres dies laborables, comptats a partir del fet causant del dret al permís, si interromp la jornada laboral, o els següents al fet si no interromp la jornada laboral, en cas de mort de cònjuge o parella de fet, pares, fills, germans o d’un familiar de primer grau en línia directa per consanguinitat o afinitat, ampliable a cinc dies consecutius quan es produïsca fora de la Comunitat Valenciana.

2) Dos dies naturals per mort de iaios, néts i parents fins segon grau per consanguinitat o afinitat, i es garantirà sempre el dia de l’enterrament, i s’amplia a quatre si és fora de la Comunitat Valenciana.

h) Permís per proves selectives i exàmens:
El personal disposarà de permís el dia de l’examen per a concórrer a proves selectives per a l’ingrés en qualsevol administració pública, a exàmens finals i la resta de proves definitives d’aptitud i avaluació en centres oficials.
En tot cas, el treballador aportarà el corresponent justificant.

i) Permís per trasllat de domicili habitual:
Amb el corresponent justificant acreditatiu, el personal disposarà de dos dies per trasllat del domicili habitual que podran acumular-se als definits en el punt a).
El treballador que es trasllada en cap de setmana només tindrà dret a un permís de 14 hores de treball.

j) Permís per assumptes propis:
El personal disposarà de sis dies anuals per assumptes propis, sense justificar, amb la possibilitat d’acumular-los a vacances, que es reduïran en este cas a tres dies, i el seu gaudi està condicionat a que no ocasione perjuís al servici.
El nombre de dies serà proporcional al temps a treballar o treballat en l’exercici i podran disfrutar-se fins al dia 15 de gener de l’exercici seguent.