CAPÍTOL V - JORNADA I HORARIS DE TREBALL

Article 25. Principis Generals
1. La naturalesa de les activitats de les Empreses compreses en l’àmbit d’aplicació del present Conveni fa necessari que l’ordenació, la distribució i l’aplicació dels horaris i jornades tinga la variabilitat i la mobilitat que exigix l’atenció d’estes.

Per raó del servici públic que RTVV, TVV, i RAV han de prestar, la seua activitat laboral es distribuirà, en funció de les necessitats del servici, entre tots els dies de la setmana.

2. Per de raó a la missió diversa que han de dur a terme les distintes unitats funcionals de les Empreses subjectes al present Conveni, l’ordenació i distribució de jornada i horaris, s’efectuarà per Departaments. El canvi d’unitat funcional suposarà l’adscripció al sistema d’horari i jornada que regisca en la mateixa. En tot cas es respectarà el termini de comunicació establit en l’Article 28.

3. Els torns i l’eventual rotació són intrínsecs a la pròpia activitat de les Empreses subjectes al present Conveni, així com l’adscripció a les diferents modalitats d’horari i jornada.

Amb este objectiu, la Direcció a través de les Direccions dels Departaments, exercitarà la facultat i responsabilitat d’ordenació dels horaris i jornades d’acord amb el que es regula en els Articles seguents, escoltats els representants sindicals tot perseguint una racional organització del treball.

Es crea la Comissió de jornades i horaris que tindrà les competències seguents:
a. Realitzar els estudis necessaris per a l’adequació dels horaris a les necessitats productives de l’empresa.
b. Proposar els mecanismes necessaris per a la flexibilització dels horaris a fi de millorar la productivitat de l’empresa.
c. Aprovar els canvis d’horaris que tant la part social com l’empresa proposen amb posterioritat a la seua posada en marxa, per a la seua elevació a la comissió paritària.

4. Com a norma general, la Direcció de RTVV, TVV i RAV ordenarà els horaris i jornades respectant els criteris següents:
a) Que la jornada diària de treball no siga superior a 9 hores, llevat del treball en dissabte, diumenge o festiu entre setmana segons el que disposa l’Article 29, ni inferior a 5 hores, i que entre el final d’una jornada i el començament de la següent hi haja un mínim de 12 hores.
b) La distribució horària es concentrarà en 5 dies de treball i 2 de descans consecutiu que preferentment seran en dissabte i diumenge.
c) L’adscripció fixa d’un treballador a una jornada especial l’horari d’inici de la qual siga a partir de les 11,00 hores, no podrà excedir de 6 mesos a l’any.
d) Les compensacions en temps a què es tinguera dret segons el que establix el present conveni es disfrutaran en jornades completes, acumulant-se preferentment als períodes vacacionals i en un termini màxim de quatre mesos des de la meritació dels drets citats, sense perjuí d’eventuals acords entre el treballador i els seus superiors. En qualsevol cas no excedirà per al seu gaudi del període de 6 mesos des del fet causant que es va meritar el dret a la compensació. Si no es dona cap de les situacions anteriors es generarà el dret del treballador a la percepció econòmica d’estes.

5. Com a norma general sempre que el funcionament normal del Departament ho permeta, l’Empresa fixarà els horaris adscrivint-los a la modalitat de jornada continuada. A excepció dels torns de cap de setmana, jornades que comencen a partir de les onze del matí, jornades de quatre dies i la resta d’acords entre treballadors i els seus centres directius, els horaris no podran arreplegar més d’una jornada partida per setmana. Quan per raons organitzatives siga necessari sobrepassar este límit, haurà de demanar-se l’aprovació de la Comissió Paritària.

6. El treballador tindrà dret a adaptar la durada i distribució de la jornada de treball a la conciliació de la vida personal i familiar i laboral, en els termes previstos en el present conveni. A este efecte, els responsables dels centres directius, després d’escoltar els representants dels treballadors, podran flexibilitzar les jornades i horaris de treball de manera que es garantisca tant la prestació del servici del treballador com la millor adequació a este de la seua jornada de treball. En este supòsit no es meritarà el plus de flexibilitat.

Per això, si el treballador haguera d’entrar fora del seu horari de treball o flexibilitzar-lo, d’acord amb la seua unitat orgànica, es podrà allargar la jornada o existirà una “borsa d’hores” que se n’aniran recuperant de mutu acord i segons les necessitats del Departament.