ESTATUT DELS TREBALLADORS

Art. 52 Extinció del contracte per causes objectives (155).
El contracte podrà extingir-se:

a) Per ineptitud del treballador coneguda o sobrevinguda amb posterioritat a la seua col·locació efectiva a l'empresa. La ineptitud existent amb anterioritat al compliment d'un període de prova no podrà al·legar-se amb posterioritat a aquest compliment.

b) Per falta d'adaptació del treballador a les modificacions tècniques operades en el seu lloc de treball, quan aquest canvis siguen raonables i hagen transcorregut com a mínim dos mesos des que es va introduir la modificació. El contracte quedarà en suspés pel temps necessari i fins al màxim de tres mesos, quan l'empresa oferisca un curs de reconversió o de perfeccionament professional a càrrec de l'organisme oficial o propi competent, que li capacite per a l'adaptació requerida. Durant el curs s'abonarà al treballador l'equivalent al salari mig que percebia.

c) Quan existisca la necessitat objectivament acreditada d'amortitzar llocs de treball per alguna de les causes previstes en l'article 51.1 d'aquesta Llei i en nombre inferior a l'establert en el mateix. Els representants dels treballadors tindran prioritat de permanència a l'empresa en el supòsit a què es refereix aquest apartat.

d) Per faltes d'assistència al treball, fins i tot justificades, però intermitents, que atrapen el 20 per 100 de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, o el 25 per 100 en quatre mesos discontinus dins d'un període de dotze mesos, sempre que l'índex d'absentisme del total de la plantilla del centre de treball supere el 5 per 100 en els mateixos períodes de temps.

No es computaran com a faltes d'assistència, als efectes del paràgraf anterior, les absències degudes a vaga legal pel temps que dure, l'exercici d'activitats de representació legal dels treballadors, accident de treball, maternitat, llicències i vacances, ni malaltia o accident no laboral, quan la baixa haja sigut acordada pels serveis sanitaris oficials i tinga una duració de més de vint dies consecutius.

(155) Veja's l'art. 16 del Real Decret 1368/1985, de 17 de juliol (§ 2.11).